Čištění leštících kotoučů

Čištění leštících kotoučů

Ke správné péči o vozidlo je zapotřebí správné kosmetiky a náčiní. Leštící kotouče mezi ně rozhodně patří. Vždyť leštění karoserie zvyšuje její ochranu a lesk. Kotouče vám zase ušetří hromadu práce a nanášení vosku bude hračka. Pro jejich opakované použití, je nutné je čistit. Jak na to? Jsou hned tři způsoby.

Ušetřete si práci a čistěte během leštění

  1. Mezi jednotlivými cykly leštění, kotouče vyfoukejte stlačeným vzduchem.
  2. Pokud máte kotouče s beránkem občas je vykartáčujte, stejně jako vlnu. Hlavně češte s velmi jemným kartáčem.
  3. Už jste kartáč několikrát použili anebo je na autě až moc škrábanců a proces trvá dlouho? Nevadí. Na kotouč naneste odmašťovač, vmasírujte a následně profoukněte. Jako odmašťovač lze použít přípravek Silicon Wachsentferner ředěný 1:3.

Vyperte je

  1. Už máte po leštění, ale kotouče by potřebovaly trochu péče a obnovy? Naložte je do kbelíku se studenou vodou, do které přilejete trochu alkalického přípravku, třeba Green star, který můžete ředit až 1:20. Pomůže s odmaštěním a odstraněním nachytaných nečistot. Chvilku nechte namáčet.
  2. Poté je vložte do pračky. Zvolte program s teplotou praní maximálně 30-40 °C a s nízkými otáčkami. Často je nazýván jako ruční praní.
  3. Perte v pracím gelu bez změkčovadel, bělidel a vůně. Je lepší než prášek, tam hrozí riziko neúplného rozpuštění.
  4. Kotouče je třeba prát samostatně, nikdy ne spolu s mikrofázovými utěrkami ani jinými věcmi. Po vyprání nechte samovolně uschnout na vzduchu na rovném povrchu. Rozhodně nesušte v sušičce a nežehlete!

 

Postarejte se o kotouče po leštění

  1. Kotouče sundejte z leštičky a nastříkejte nějakým alkalickým přípravkem. Opět lze použít nějaký univerzální čistič třeba Green star, ředitelný 1:20.
  2. Poté v ruce opláchněte pod vlažnou vodou. Důležité je dostat pryč veškerý vosk, nečistoty a mycí prostředek.
  3. Následně umístěte kotouče otočené suchým zipem dolů na rovnou podložku nebo ještě lépe mřížku a nechte uschnout. Beránkové kotouče sušte na unašeči, jinak se deformují a budou nepoužitelné.

Pokud se ke kotoučům budete chovat stejně jako ke svému jinému nářadí, uvidíte, že vám dlouho poslouží. Nebudete tak muset neustále kupovat nové a snížíte produkci odpadu.